Descriere
...Acest volum, care este de fapt o colecţie de articole, note, recenzii ş.a., studii ştiinţifice semnate de Petre Rău, majoritatea dintre ele fiind publicate de-a lungul timpului în diferite reviste de specialitate.
La început autorul prezintǎ o generalizare a unor noţiuni din algebrǎ (media şi progresia numericǎ), continuând apoi cu o metodǎ de combinatoricǎ (de generalizare a resturilor unei împǎrţiri succesive). Abordǎri interesante sunt şi cele referitoare la inversarea matricelor nepǎtratice şi ridicarea la putere a matricelor de ordinul doi.
Urmeazǎ apoi prezentarea şi “demolarea” conjecturii lui Parascan, o demonstraţie riguroasă, utilizând mica teoremǎ a lui Fermat, asupra unei probleme ad-hoc, apărută în mod surprinzător în lumea ştiinţifică la un moment dat.
În continuare întâlnim mai multe articole despre teoria cuaternionilor, problema dublei rotunjiri, inegalitǎţi cu aplicaţii largi, dar şi un subiect de numericǎ - aplicaţii ale calculului cu diferenţe finite.
În capitolul “Riscuri în investiţii” sunt scoase în evidenţǎ elemente de matematici financiare şi actuariale, de mare actualitate în ziua de azi. Apoi, e rândul probabili-tǎţilor, pe care le întâlnim în câteva fragmente dintr-o carte publicată de autor despre tainele jocurilor de loterie şi dileme ale jocurilor de urnǎ.
Condensarea informaţiei numerice la nivel optim în reprezentarea computerizată face obiectul capitolului “Economisirea de memorie - certitudine şi virtuozitate în programare”.
După care autorul şi-a propus sǎ analizeze câteva aspecte geometrice ale tablei de şah cu referire la jocul de final, dar şi să ne prezinte o problemǎ interesantǎ despre funcţia de evaluare din şahul programat, ambele arătând preocupările autorului în legătură cu relaţiile exis-tente între şah, matematicǎ şi informaticǎ. De fapt, programul său de rezolvare a problemelor de mat în cel mult 8 mutări (până la acea dată nu existau decât programe care rezolvau probleme de mat în 2 mutări), a participat în anul 1985 la faza finală a concursului naţional de programare. Ulterior, programul său de jucat şah, PR-64, a fost declarat a doua concepţie originală de şah computer din ţara noastră (Herculane, 1986), fiind apoi selecţionat pentru vânzarea la export împreună cu calculatoarele personale româneşti.
Într-o astfel de carte - destul de variată prin tematica abordată - trebuia sǎ-şi gǎseascǎ loc şi inteligenţa artificialǎ, prin sisteme instruibile şi autoinstruirea programatǎ.
În partea a doua a cărţii sunt prezentate probleme de matematicǎ şi informaticǎ, propuse şi rezolvate, precum şi câteva teste de evaluare, toate creaţii ale autorului.
Cartea se încheie, aşa cum poate era de aşteptat, cu poezie. Dar nu cu orice fel de poezie, ci cu poeme care conţin în interiorul lor probleme de matematică, invitând graţios cititorul la rezolvarea lor. De fapt, sunt doar câteva poeme-probleme alese aici de autor din frumoasa sa carte de succes, intitulată “Anul cub” şi publicată în anul 1998 la editura Dominus din Galaţi, cu o prefață semnată de academicianul matematician Nicolae Teodorescu.
Aşadar, în carte, ca şi în persoana care semnează acest volum, coexistǎ armonios algebrǎ, combinatoricǎ, numericǎ, matematici financiare şi actuariale, jocuri şi probabilitǎţi, programare, şah-computer, inteligenţǎ artificialǎ şi, bineînţeles, poezie.
Am convingerea că, cititorul, din solicitudine sau atras de atâtea teme diverse, are de unde să aleagă pentru a-şi satisface curiozitatea, sau poate chiar interesul, ceea ce dă o notă aparte acestui vrednic de apreciat volum.
Prof. univ. dr. Mihai TALMACIU